Youthwork@Pride: is dit anno 2017 nog wel nodig?

De Belgian Pride Parade (of kortweg ‘dé Pride’) is een grote optocht die elk jaar doorgaat in Brussel rond 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT). Duizenden mensen en tal van organisaties komen op straat om te strijden voor de aanvaarding van holebi’s en transgenders.

In 2017 zal dit evenement doorgaan op zaterdag 20 mei en het jeugdwerk is deze keer ook van de partij. Verschillende jeugdverenigingen bundelen de krachten en roepen al hun leden en vrijwilligers op om mee te gaan door de straten van Brussel en te tonen dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht seksuele geaardheid en/of genderidentiteit. Maar is dit anno 2017 eigenlijk nog wel nodig?

Stefaan van Graffiti vzw:

Gay Pride ontstond in de jaren zestig in New York als een manifestatie om op te komen voor gelijke rechten voor de holebitrans-gemeenschap. Vandaag is het een internationaal event die deze rechten jaarlijks in de kijker zet. Pride wordt georganiseerd in verschillende steden over de hele wereld.

Wanneer er uit het jeugdwerk initiatief komt van Wel Jong Niet Hetero om een landelijk project Youthwork @ Pride te organiseren, springt Graffiti vzw graag op de kar. Enkele kritieken tegenover de Pride, zoals de commercialisering en depolitisering ervan, ten spijt, komt onze motivatie om deel te nemen in eerste instantie verder uit de nood om bij álle jongeren meer bewustwording te creëren over seksuele identiteit en gender. Het mag lijken of vandaag alle problemen van de baan zijn, dat is niet zo. Zolang er jongeren zijn die nog steeds ‘uit de kast moeten komen’, dan is er een probleem. Zolang roze meisjesachtig is, en blauw voor jongens, is er een probleem. Tot zolang ‘homo’ en ‘lesbo’ (en alle varianten erop) rondgaan als scheldwoorden in scholen en in de vrijetijdsbesteding van jongeren, hebben we een probleem. Zolang er sprake is van homofobie, transfobie en discriminatie of geweld tegenover LGBTQ, zijn er stappen te ondernemen. En al zeker nu we in de internationale gemeenschap politieke retorieken horen over het terugschroeven van rechten.

Door deel te nemen aan Youthwork @ Pride willen wij mee een signaal geven aan én vanuit het jeugdwerk om deze topics blijvend aan te halen in het maatschappelijk debat. Pride ontwikkelde zich als een opponent van ‘shame’ – zich verstoppen, of de geijkte uitdrukking ‘in de kast zitten.’ In Graffiti vzw zijn we er steevast van overtuigd dat elke jongere kans en recht moet hebben om zichzelf te uiten zoals hij of zij is, en dat dit essentieel is in de ontwikkeling van jongeren tot kritische burgers. Pride2017, wij stappen trots mee. #YouthworkatPride

Ans van Wel Jong Niet Hetero:

Bij Wel Jong Niet Hetero zorgen we voor een veilige omgeving voor jongeren die zich niet kunnen vinden in de hetero- en/of gendernormen maar tegelijkertijd proberen we ook die normen zelf in vraag te stellen en te doorbreken. Met Youthwork @ Pride willen we eigenlijk hetzelfde doen: ten eerste willen we heel expliciet tonen dat in het jeugdwerk iedereen zichzelf kan en mag zijn. Voor velen lijkt dit vanzelfsprekend maar als je hier zelf onzeker over bent, kan het wel geruststellend zijn dat wij dit nog eens letterlijk benoemen. Ten tweede proberen we door dit initiatief normdoorbrekend te werken.

We krijgen soms te horen dat de Pride een ‘vertekend beeld’ geeft van de community of té extravagant zou zijn maar deze reacties tonen net dat er nog werk is aan de winkel. Wij strijden namelijk voor de aanvaarding van IEDEREEN onder de regenboog, so let us be perfectly queer! Aan al diegenen die zich daar niet in kunnen vinden: “You don’t have gay pride, you have self pride!”

Het gaat voor ons dus niet enkel om identificeren of profileren maar ook om solidariteit en strijdvaardigheid. Sta mij toe even Music for life te plagiëren: “Iedereen zorgt voor iedereen”. Of nog beter gezegd: “Iedereen strijdt voor iedereen”. We strijden dus vóór een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en tégen de hetero- en gendernormen die nog steeds zorgen voor uitsluiting en discriminatie. Dit kunnen we spijtig genoeg niet alleen dus we zijn ontzettend blij dat zoveel andere jeugdverenigingen enthousiast waren om letterlijk mee op de kar te springen. Holebi, hetero, cisgender, transgender, intersekse, queer, … We stand strong together! Zelfs David Guetta heeft het begrepen …

 

Volg vanaf nu de Facebook-pagina van “Youthwork at Pride” om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en evenementen.

Heb jij zin om als vrijwilliger mee te werken aan dit initiatief? Schrijf je dan in via deze link.

'Youthwork at Pride' is een samenwerking tussen Wel Jong Niet Hetero, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Graffiti, Karavaan, AFS Interculturele Programma’s, KLJ, Kazou, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, StampMedia, Formaat, FOS Open Scouting, KSA, Chiro en Krunsj.