Youth Board van Plan België lanceert online spel

De naam is toepasselijk: 'Trek je Plan'. Kruip in de huid van een dorpshoofd in Benin en zet je eigen programma's op om deze internationale doelstellingen te behalen. En win een reis naar Benin, samen met een ploeg van JIM tv!

De Millenniumdoelstellingen zijn 8 doelen die in 2000 door de Verenigde Naties werden opgesteld als instrument voor de wereldwijde strijd tegen armoede, ziektes, ongelijkheid en milieuproblemen. Voor Plan België zijn dit heel belangrijke thema's omdat ze rechtstreeks te maken hebben met kinderrechten, hét stokpaardje van onze organisatie. We willen van de daken schreeuwen hoe belangrijk het behalen van deze Millenniumdoelstellingen is. Ook jongeren moeten dit weten en zich hiervoor engageren. Een kolfje naar de hand van de Youth Board van Plan België. Want deze groep vrijwilligers tussen de 14 en 18 jaar maakt samen met Plan België leeftijdsgenoten warm voor kinderrechten in het Zuiden.

De leden van de Plan Youth Board staken de hoofden bij elkaar. Hoe breng je de boodschap op een speelse manier over en hoe betrek je jongeren er actief bij? Via een online spel natuurlijk! Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid gingen we aan de slag, in samenwerking met Jim tv, Vliegwerk (online communicatiespecialist) en de Vlaamse Scholierenkoepel. Op 11 september kunnen de eerste spelers aan de slag tijdens de Wachtnacht, een evenement rond Millenniumdoelstellingen in het kader van de campagne van de 'Coalitie 2015 de tijd loopt'

'Trek je Plan' is gebaseerd op de concrete levensomstandigheden van jongeren in Benin. Drie leden van de Plan Youth Board trokken in april dit jaar naar dit West-Afrikaanse land. Ze wisselden er ideeën uit met 15 leeftijdsgenoten van een jongerencomité van Plan Benin. Samen maakten ze een reeks filmpjes over thema's die te maken hebben met de Millenniumdoelstellingen: gezondheid, onderwijs, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, milieu en voedselzekerheid. Deze werden in het spel verwerkt. Tijdens het spelen van 'Trek je Plan' probeer je als dorpshoofd van een fictief dorp in Benin de Millenniumdoelstellingen te behalen door projecten op te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld leerkrachten opleiden, campagne voeren tegen geweld op kinderen, kinderhandel bestrijden... Je wordt ook uitgedaagd om je eigen plannen uit te werken en zo je kritische mening te geven over de Millenniumdoelstellingen.