Verliefd op je leider: (n)iets mis mee?

Hoe moet je als jeugdleider reageren op seksueel getinte situaties in jeugdwerkcontext? Steunpunt Jeugd ontwikkelde het instrument Niets mis mee?! om hen hier bewust mee te leren omgaan. Wij zochten een koppel op wiens relatie toch voer was voor discussie: Nicholas was namelijk Margots leider toen de vonk oversloeg. Hoe gingen ze hier mee om? En wat waren de reacties?

"Ik was 16 toen ik mijn 21-jarige scoutsleider Nicolas leerde kennen", vertelt Margot. "We schoten goed met elkaar op maar geen haar op mijn hoofd dacht eraan dat Nicolas ooit mijn lief zou worden." Tijdens het kerstkamp in december Margodt en Nicolasbesefte ze dat Nicolas gevoelens bij haar opwekte. "In het begin dacht ik dat ik mezelf iets wijsmaakte, maar de gevoelens bleven de kop opsteken."

Bovendien was het moeilijk om verliefdheid van zich af te schudden, ze liepen elkaar wekelijks tegen het lijf. "Tijdens een infomoment voor de ouders heerste er een losse sfeer", gaat Margot verder. "We begonnen te flirten. 's Avonds stuurde ik hem een sms. Tot mijn verbazing kreeg ik antwoord.  Uiteindelijk trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg hem of we eens konden afspreken buiten de scouts." 

Margot was bijna zeventien. Ondanks het leeftijdsverschil zaten ze op dezelfde lijn en de afspraak eindigde in een kus. Per toeval spotte een ander lid van de scouts hen die dag waardoor er snel geruchten circuleerden. Er werd gelukkig geen gevolg aan gegeven want niemand hechtte er geloof aan. Ondertussen begonnen ze een geheime relatie.

Negatieve reclame

"Zonder echt te daten, waren we samen", vertelt Margot. "Bovendien kenden we elkaar op dat moment niet goed. Ik heb hem leren kennen door onze relatie. Het is puur toeval dat we nog Nicholas_Margotaltijd zo gelukkig zijn met elkaar. Ik viel voor zijn humor. Achteraf ontdekte ik andere aantrekkelijke facetten van zijn persoonlijkheid." Toen het koppel twee maanden samen was, lichtte Nicolas zijn medeleiders in. Nicolas’ medeleiders en enkele oudleiders wilden dat hij leiding zou geven aan een andere groep. Ze vreesden voor negatieve reclame. Hij besloot er niet op in te gaan. Het scoutsjaar was bijna om. Het verbond werd erbij gehaald. “Ik had schrik voor hun reactie, maar toen ze hoorden dat onze ouders geen probleem hadden met onze relatie, verzekerden ze me dat ze al veel erger hadden meegemaakt."

Zo stuurde het verbond ooit een heel leidersteam van een andere scouts naar huis omdat ze allemaal een relatie hadden met een lid. Voor het koppel was het duidelijk dat ze zich moesten gedragen als leider en lid tijdens de scouts. “Anderen gingen er vanuit dat wij ons niet zouden gedragen", vertelt Margot. "We twijfelden of de andere leden moesten ingelicht worden of niet, maar het leek ons moeilijk om onze relatie verborgen te houden. Bovendien waren we al eens betrapt."

Pure chance

Medeleiders geloofden niet dat hun relatie een lang leven beschoren was. Zelf hadden ze ook geen idee dat ze na vier jaar nog samen zouden zijn. “Toen was onze relatie misschien een bevlieging maar nu zijn we vier jaar verder. Voor hetzelfde geld was het tussen ons fout gelopen. We hebben pure chance gehad." Ondertussen is hun relatie aanvaard. Nu zijn ze beiden scoutsleider. "Een medeleider die nu een relatie begint met een lid zou zich zeker problemen op de hals halen. Anderzijds hoeft zo'n relatie niet per se negatief te zijn. Misschien zijn deze mensen gewoon voor elkaar gemaakt.”, denkt Margot.

Volgens Els Bosmans van Scouts en Gidsen Vlaanderen, maar ook volgens de de wet mag een leider geen relatie hebben met leden jonger dan 16. "Als er relaties ontstaan tussen leiding en jins/oudste leden, raden we aan om de leiding over te plaatsen naar een andere tak. Ook in dialoog gaan met ouders en de rest van de leidingsploeg is belangrijk." 

“Relaties tussen leiding en leden verbieden heeft weinig zin", denkt Ellen Van Dessel van Jeugd en Seksualiteit. "Best gelden dezelfde regels voor relaties tussen leden onderling als voor relaties tussen leider en lid. De leider mag zijn lief tijdens de activiteiten niet voortrekken. De andere leden mogen niet merken dat er een relatie is ook als ze er op de hoogte van zijn. Goede afspraken maken is belangrijk." 

(c) 2012- Jeugdwerknet Redactie - Annelies Ingelbrecht