Speelplaatsanimatie, een meerwaarde voor elke school! 

Op 15 januari 2014 organiseerde Jeugddienst Don Bosco vzw een Trefdag rond Speelplaatsanimatie voor leerkrachten en directieleden.

Jeugddienst Don Bosco vzw ondersteunt scholen die speelplaatsanimatie willen aanbieden voor hun leerlingen. Voor veel leerlingen duren­ middagpauzes namelijk vaak te lang omdat­ ze niet goed weten hoe ze hun vrije tijd invullen wanneer ze hun gsm, laptop of spelconsole niet bij de hand hebben.­ Door te kiezen voor speelplaatsanimatie worden leerlingen uitgedaagd om creatief en zinvol hun speeltijd in te vullen. De kern is dat oudere leerlingen de kans krijgen om een actief spelaanbod uit te werken voor jongere leerlingen. Op die manier leren oudere leerlingen hun verantwoordelijkheid opnemen en zich in te zetten voor hun school. Uit ervaring blijkt ook dat het invoeren van speelplaatsanimatie­ op school probleemgedrag­ (spijbelen,­ pestgedrag…)­ kan verminderen!­ Het vormt een saaie speelplaats om tot een speelse ontmoetingsplaats.­ De betrokkenheid van enkele leerkrachten­ zorgt voor het welslagen van de speelplaatsanimatie.

Dorien Dreesen: “De trefdag was een succes, er was interesse uit verschillende hoeken. Maar liefst 11 leerkrachten uit  Don Bosco scholen, katholieke scholen, gemeenschapsscholen en een externe organisatie kwamen samen. Ze volgden een workshop over hoe leerkrachten leerlingen kunnen motiveren en begeleiden bij speelplaatsanimatie. De leerkrachten wisselden een rijke waaier aan ideeën uit en leerden vooral veel van elkaar. Op die manier kunnen ze, met de hulp van Jeugddienst Don Bosco vzw, verder aan de slag bij hun eigen school of organisatie.”

Ben je geïnteresseerd om speelplaatsanimatie op te starten in jouw school of organisatie? Neem dan contact op met Jeugddienst Don Bosco voor meer informatie of een vormingssessie op maat.