Speelplaatsanimatie, een meerwaarde voor elke school ! 

Annemie Vermaelen, een leerkracht van Don Bosco Groenveld te Heverlee, is erg enthousiast wanneer het gaat om speelplaatsanimatie op school. Ze wil dan ook graag haar motivatie met ons delen.

Waarom koos je ervoor om deel uit te maken van de werkgroep Speelplaatsanimatie?

Zelf vind ik het erg fijn om de middag eens op een andere manier in te vullen dan gewoon aan tafel te zitten in het leraarslokaal. Ik vond het vroeger ook plezierig om activiteiten te doen en wil onze jongeren dat ook laten ervaren. Het is ook super om de leerlingen van de derde graad te zien omgaan de leerlingen van de eerste graad. Het is fijn om hen te zien groeien in hun begeleiding en het contact met de eerste graadsleerlingen. Ook het omgaan met de leerlingen van de eerste graad zelf is erg leuk. Tijdens de speelplaatsanimatie kan je hen op een andere manier leren kennen waardoor de band wat sterker wordt tussen leerkracht en leerling.

Hoe werkt jullie speelplaatsanimatie?

De leerlingen van de derde graad mogen zich vrijwillig aanmelden in het begin van het schooljaar voor SPAT (het SpeelPlaatAnimatieTeam). Elke donderdagmiddag vindt er een activiteit plaats voor de leerlingen van de eerste graad. Er bestaat een beurtrol voor derde graad, ze hoeven dus niet elke donderdag aanwezig te zijn. De activiteiten worden via Facebook en om 12.05 u (donderdag) even besproken. De activiteit zelf gaat door van 12.25 u tot 12.55 u. Eenmaal per trimester is er een grotere activiteit. De leerlingen van de eerste graad worden dan ook verplicht om mee te doen. Deze activiteiten hebben het meeste succes!

Wat betekent speelplaatsanimatie voor jou?

Een fijne manier om met jongeren om te gaan! Het leert de leerlingen van de derde graad ook erg veel in verband met verantwoordelijkheid, vrijwillige inzet, uitzoeken van activiteiten, … Ik vind het ook fijn om de eerste graad echt te zien spelen en hun enthousiasme te zien. Het is een fijne invulling van de middag.

Wat is jou het meest bijgebleven van jullie speelplaatsanimatie tot nu toe?

De estafette van deze week! Een activiteit klas tegen klas. De leerlingen hebben zich enorm ingezet. Het was fijn om hen helemaal zien op te gaan in het spel. Ook het mooie weer was een pluspunt!

Zijn er ervaringen die er voor jou bovenuit steken?

De Spaggadderdagen voor Speelplaatsanimatoren van Jeugddienst Don Bosco zijn steeds erg leuk om te doen. Het is fijn om andere teams te leren kennen. Op zo’n dagen mogen onze begeleidende leerlingen zich ook eens helemaal smijten, super om hen er helemaal in op te zien gaan!

Stel dat alles kan, wat wil je dan zeker eens willen proberen op jullie speelplaats?

Het zou fijn zijn om een activiteit te mogen doen dat wat langer kan duren. Ik denk bijvoorbeeld aan een spel met teams tegen elkaar waarbij er geknutseld, gelopen, getikt, … mag worden.

Denk je dat je nog lang actief op de speelplaats zal staan om jullie monitoren te begeleiden?

Ik hoop van wel!

 

Jeugddienst Don Bosco organiseert op woensdag 15 januari 2014 een Trefdag speelplaatsanimatie voor leerkrachten en directieleden. Wil je graag deelnemen? Neem dan contact op met Dorien Dreesen: dorien.dreesen@donbosco.be of 016 24 16 25 Website? www.speelplaatsanimatie.be