Roma-jongeren drie keer anders belicht

De komende drie dagen publiceert Jeugdwerknet elke dag een artikel over Roma-jongeren. De gemiddelde Belg weet weinig af van Roma, maar de aanwezigheid van deze bevolkingsgroep neemt wel steeds meer toe in ons land. Daarom is het belangrijk om na te gaan wie ze zijn en hoe je met hen kan omgaan. We focussen op de generatie van de toekomst: de jongeren.

Net zoals de gemiddelde Belg niet bestaat, kan je Roma moeilijk over één kam scheren. Ze komen uit verschillende landen en delen zeker niet allemaal dezelfde cultuur. Sommigen staan meer open voor integratie dan anderen, en er is ook een groot verschil tussen nieuwkomers en Roma die hier al vele jaren wonen.

Drie artikels

Roma-jongerenWe willen op drie verschillende manieren kennismaken met de Roma-jeugd. In het eerste artikel laten we Roma-jongeren die in België wonen zelf aan het woord. Waar houden ze zich mee bezig in hun vrije tijd? Voelen ze zich Roma, Belg of nog iets anders?

Overmorgen nemen we het jaarthema van de jeugdbewegingen als uitgangspunt: hoe aanwezig is armoede bij Roma-jongeren? Hebben ze het beter of slechter dan hun ouders of grootouders? Wat brengt de toekomst? We praten met de OCMW’s van Antwerpen en Heusden-Zolder, en vragen een reactie aan de stedelijke integratiedienst van Gent.

Vrijdag draait het laatste artikel rond vrije tijd. Hoe vullen Roma-jongeren die in? Is er een plekje voor hen in het jeugdwerk? Mensen uit de schoolse sfeer krijgen het woord en ook jeugdwerkers vertellen over hun ervaringen.

(c) 2012 – Jeugdwerknet Redactie – Inne De Pooter