Project Valies, over het belang van vriendschap en jezelf zijn

‘Dingen meemaken maakt het leven niet gemakkelijk, maar ge leert wel op uw eigen benen staan, ge moet wel.’

Project Valies is een sociaal-artistiek project van de jongerenwerking van vzw Recht-Op, een vereniging waar armen het woord nemen, i.s.m. StampMedia/VideAntz.

Wat zit er in jouw Valies? Die vraag kregen de jongeren van Recht-Op voorgeschoteld .
Wat maakt hem zwaar of licht? Nemen sommige dingen meer plaats in dan andere? Is het sleuren, trekken, duwen, huppelen, zwieren of gooien met die valies? En antwoorden, die kwamen er!

Een half jaar lang werkten de jongeren samen met jeugd-en diversiteitswerker Bert Roymans van VideAntz en Stefan Kolgen van StampMedia. Zij vergezelden ons op driedaagse in de Ardennen en leerden ons de eerste kneepjes van het vak… Ooit gehoord van een flip? Wanneer ziet een mens zo blauw als een smurf? Hoe vermijd je dingen te zeggen die je niet wil zeggen als iemand een micro onder je neus duwt? Hoe film je iemand die niet met zijn gezicht in beeld wil?

Bert kwam vaak langs op de jongerenwerking: om te kletsen, om te lachen, om te leren kennen en verdiende zo langzaamaan het vertrouwen van de jongeren. Ze wijdden de jongeren in in de wereld van media, film en foto.
Iedereen werkte op zijn manier mee: filmen, poseren, fotograferen, verhaal vertellen, concept bedenken, songtekst maken, songtekst inzingen, maar ook bedenkelijk gadeslaan kon…

We legden samen een proces af van uitwisselen, durven en doen. We verlegden onze grenzen en overwonnen drempels. We praatten veel. Over vriendschap en liefde, pesten en gepest worden, erbij horen en jezelf kunnen zijn.

Dit project geeft een beeld van de leefwereld van deze jongeren en wil op die manier het begrip voor die leefwereld vergroten. Het in contact brengen van verschillende leefwerelden is bouwen aan een brug tussen die leefwerelden.

‘Project Valies’ van Jongerenwerking vzw Recht-Op i.s.m. Stampmedia/VideAntz met steun van de Nationale Loterij

‘Project Valies’ werd genomineerd voor de Cera-Prijs Vlaams Jeugdwelzijnswerk 2010.


[video:]