Op zoek naar een vakantiekamp?

Steunpunt Jeugd voerde in samenwerking met Koning Kevin, Crefi, Humanistische Jongeren, Jeugdvakanties Duinen-Heide en Idee Kids een enquête uit bij 3.163 ouders. Op basis van die resultaten en om het vakantieaanbod voor ouders overzichtelijker en toegankelijker te maken, ontwikkelden Steunpunt Jeugd, CultuurNet Vlaanderen en Jeugdwerknet de website www.mijnkindopkamp.be.

Enquête brengt behoeftes in beeld

Nu de paasvakantie op haar laatste benen loopt, kunnen vakantieorganisaties volop werk maken van hun aanbod voor de zomer. Dat aanbod moet vooral plezant, professioneel georganiseerd en gezond zijn, zo blijkt uit een enquête van Steunpunt Jeugd in samenwerking met een aantal landelijke jeugdorganisaties. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen zich amuseren (99%), dat het kamp begeleid wordt door opgeleide animatoren (96%) en dat er aandacht wordt besteed aan gezonde voeding (89%). Om het vakantieaanbod voor ouders (en hun kinderen) overzichtelijker en toegankelijker te maken, ontwikkelden Steunpunt Jeugd, CultuurNet Vlaanderen en Jeugdwerknet de website www.mijnkindopkamp.be.

Ouders willen (vooral) fun, opgeleide animatoren en gezonde voeding; kinderen willen vooral sport-, spel-, knutsel- en dierenvakanties. In de enquête gaven ouders aan de hand van stellingen en criteria aan wat ze belangrijk vinden bij een vakantiekamp. Zo is het duidelijk dat kampen amusant en plezierig moeten zijn, afgestemd op de interesses en de leefwereld van de kinderen.

De populairste kampconcepten bij kinderen zijn sport-, spel-, thema- en dierenvakanties. Per leeftijdscategorie is de volgorde anders, maar sport- en spelvakanties staan in de top van elke leeftijdscategorie. Meisjes vinden spel- en dierenvakanties het leukst, jongens verkiezen sport- en spelvakanties.

Kampen groeien als paddenstoelen uit de grond, maar (nog) geen stormloop

Vakanties en kampen voor kinderen en jongeren groeien als paddenstoelen uit de grond. Die worden niet alleen georganiseerd door landelijk georganiseerde jeugdorganisaties, maar ook door lokale, plaatselijke initiatieven en verenigingen. Het aanbod waaruit kinderen en jongeren kunnen kiezen, is met andere woorden ontzettend groot.

Dat er een heuse stormloop voor zomerkampen bestaat, is niet helemaal juist en geldt zeker niet voor alle organisatoren. Veel jeugdorganisaties ervaren geen boost van inschrijvingen voor kampen of vakanties in welke periode dan ook. Ouders hebben vaak ook de perceptie dat alle vakantiekampen heel snel volzet zijn, terwijl er bij heel wat organisatoren nog plaatsjes vrij zijn. Er is dus duidelijk nood aan een betere afstemming  tussen aanbod en publiek.

Mijnkindopkamp.be

Op basis van de resultaten van de enquête en om het vakantieaanbod voor ouders (en hun kinderen) overzichtelijker en toegankelijker te maken, ontwikkelden Steunpunt Jeugd, CultuurNet Vlaanderen en Jeugdwerknet de website www.mijnkindopkamp.be .
Ouders (en hun kinderen) kunnen via een eenvoudige zoekmodule op zoek gaan naar een geschikt vakantiekamp. Zo ontdekken ouders ook kleinere initiatieven en organisaties die originele en kwalitatieve vakantiekampen aanbieden.