Is onze mama onze nieuwe heldin?

In tijden waarin we massaal sms'en tijdens gezellige familiemomenten en we duizenden mensen kensen via onze online netwerken, zetten we dit weekend naar aloude traditie toch één van onze favoriete personen in de bloemetjes: onze mama. Hoe is de band van jongeren met hun moeder nu? Vertrouwen we onze ouders meer of minder dan vroeger? En nog meer: hoe zetten de Vlaamse jongeren dit jaar hun moeders in de bloemetjes? Jeugdwerknet zocht het voor je uit.

Het valt op dat almaar meer jongeren een goede band hebben met hun ouders. Jongeren lijken zich minder af te zetten tegen hun ouders dan vroeger en geven de indruk dat ze hun ouders meer vertrouwen. Maar klopt dat ook? Pedro De Bruyckere, regent, pedagoog én schrijver van het boek 'De jeugd is tegenwoordig' onderzocht samen met zijn collega & medeschrijver Bert Smits hoe de relatie tussen jongeren en hun ouders momenteel zit.

Moederdag1

Ouders: de nieuwe helden

De heren kwamen tot de opvallende vaststelling dat jongeren hun ouders als ware helden zien.Dat werd zelfs door verschillende onderzoeken bewezen. Onder andere door een onderzoek van Sofie Peeters. Zij vroeg in 2009 aan hele hoop meisjes wie hun helden zijn. Lady Mama zat er altijd bij. Waarom? “Omdat die echt voor ze zijn: jongeren kijken op naar echte mensen. De popsterren lijken wel echt maar de meisjes geloven niet dat dit zo is,” beschrijft De Bruyckere in zijn boek. Ook jongerenzender JimTV onderzocht dit en uit hun onderzoek bleek dat de ouders zelfs bij adolescenten nog steeds belangrijker zijn dan de eigen vrienden.

Authenciteit

Op de vraag waarom jongeren hun ouders aanschouwen als helden is authenticiteit het grote antwoord. “Er zijn zoveel prikkels die op jongeren afkomen. De wereld is zo complex geworden. Daarom kiezen we vooral mensen en dingen die echt overkomen. En wie is er echter dan je eigen ouders? Je weet waar ze voor staan, je kent hun positieve eigenschappen, maar ook hun kleinere kantjes,” zeggen De Bruyckere en Smits hierover in hun boek. Ook Joeri Van Den Bergh, schrijver van onder meer 'How cool brands stay hot' haalt in zijn presentaties het grote vertrouwen van jongeren in hun ouders aan. Zo blijkt dat wanneer jongeren kledij gaan kopen hun moeder op de derde plaats staat van persoon die ze het meest vertrouwen. De mama's staan nog enkele plaatsen boven de zussen én zelfs boven online informatie.

'Mijn voorbeeld'

Maar hoe denken de jongeren hier nu zelf over? “Mijn mama is een soort van voorbeeld voor mij”, zegt de 17-jarige Manon V. . “Ik kijk op naar wat ze doet en probeer haar te helpen. Ik zou later willen zijn zoals zijn nu is, de dingen willen doen zoals zij ze nu doet, net omdat ik zoveel geleerd heb van haar. Of we dan nooit ruzie maken? Natuurlijk wel maar dat gebeurt niet veel. En als we dan eens discussiëren, dan duurt dat meestal niet lang. Ik weet niet of jongeren beter overeen komen met hun ouders dan vroeger. Volgens mij hangt dat af van de situatie thuis, sommige kinderen hebben nu eenmaal een betere band met hun ouders dan anderen.”

“Mijn mama is iemand die voor me zorgt”, zegt de 14-jarige Wouter. “Ik zie mijn mama gewoon als mijn moeder, niet als een vriendin. Alhoewel ik er eigenlijk wel goed mee overeen kom.” Wanneer we Wouter vragen of hij zijn moeder een heldin vindt kijkt hij ons verwonderd aan. “Een heldin? Ze is toch geen supervrouw ofzo? Helden zijn mensen die in strips staan en kunnen vliegen. Oké, mijn mama doet veel voor me en ik apprecieer dat maar ik denk daar niet zo veel over na.” “Wij als jongeren vinden het veel te normaal dat onze ouders zoveel voor ons doen”, voegt de 17-jarige Matthias er aan toe. “Ouders kunnen inderdaad al eens zagen maar als ze dat doen wil dat zeggen dat ze om je geven. Ze staan altijd voor ons klaar. Ik sta op en het eten staat op tafel. Als we vragen om iets te wassen, vliegen ze bijna naar de wasmachine. Ik ivnd het maar logisch dat we iets terug doen. Ik heb al een mooi cadeau gekocht voor moederdag. Ik ga ervoor zorgen dat mijn mama de aandacht krijgt die ze verdient.”

                                                    Moederdag Tekening

Jeugdwerknet wenst alle mama's een heel gelukkige moederdag! 

(c) 2012 - Jeugdwerknet redactie - Karen Verhulst

Bron foto's: Flickr.com, Weheartit.com