Foutmelding

Image resize threshold of 10 remote images has been reached. Please use fewer remote images.

Online op kamp: een goed idee?

laptop_met_kampfotoEnkele jaren geleden heerste de discussie nog of het slim is om op kamp gsm's toe laten. Tegenwoordig hebben bijna alle jongeren een gsm en 81 procent een smartphone. Hoe moet je daar als jeugdbeweging mee omgaan op kamp? Verwerk je het in je activiteiten of gebruik je het internet als communicatiemiddel voor de ouders? We polsten naar enkele ervaringen.

Jeroen Bracke, Chiro Overschelde

“De meeste leiding vond niet dat ouders op de voet moesten volgen wat er met hun kinderen gebeurde. Daarom kreeg ik op kamp een verbod op sociale media. Ik was zeker niet de enige met een smartphone onder de leiding, en er waren zelfs leden die met hun gsm op het internet konden. Maar ik had en heb nog steeds de reputatie om nogal veel op logo_Chiro_OverscheldeFacebook en Twitter te plaatsen.”

“Ik vond dit een belachelijke regel. Onze leden konden perfect hetzelfde doen. Maar goed... Het was een principekwestie waar de meeste leiding achter stonden en dan sta je als minderheid machteloos. In mijn laatste jaar als leiding wou ik ook graag nog een kampblog introduceren, maar dat werd voor dezelfde reden afgeschoten.”

Mathias Balcaen, JNM

logo_JNM“Vanaf de leden 16 jaar zijn, mogen ze hun gsm meenemen. Die gsm’s worden de facto niet vaak gebruikt, tenzij in noodgevallen. Om de weg terug te vinden als ze verloren zijn gelopen bijvoorbeeld. Soms zijn er wel eens ongeruste ouders die vragen om op de hoogte gehouden te worden van hoe het met hun kind gaat. Gelukkig begrijpen ze ons standpunt wel als het hen uitgelegd wordt. We hanteren het principe ‘geen nieuws is goed nieuws’. Het vraagt bovendien te veel van de begeleiding om alle ouders op de hoogte te houden.”

“We zijn niet van plan om smartphones of internet in de toekomst intensief te gaan gebruiken op kamp. Er is geen behoefte aan en het is trouwens ook niet zo praktisch aangezien de meeste kampplaatsen geen elektriciteit hebben.”

Krista Van Avermaet, KLJ Hamme

logo_klj“Soms heeft een lid een gsm mee die op internet kan, en dan posten we af en toe wel een status op Facebook. Voor de rest is er zo goed als geen internet op kamp. Leden mogen hun gsm meenemen op eigen risico, maar gebruiken hem enkel buiten de activiteiten."

"Voorlopig hebben we nog geen gsm’s gebruikt tijdens een spel of tocht. We zijn dat ook nog niet meteen van plan. Er zijn nog te weinig leden die er een hebben.”

Nicholaas Van Uffelen, KSJ Tarcidall

logo_KSJ_Tarcidall“Over het algemeen vragen wij aan leden onder de 16 jaar om hun gsm niet te gebruiken. Als we een gsm vinden, houden we die bij tot het einde van het kamp. De leden van het plussersteam, die hun laatste jaar als lid meegaan, mogen net voor ze gaan slapen nog even hun gsm gebruiken."

"Tijdens alle activiteiten die ’s nachts plaatsvinden, krijgen de leden wel voor alle veiligheid hun gsm mee. Smartphones niet omdat die te veel mogelijkheden bieden om vals te spelen. We hebben al nagedacht over een soort van online dagboek, maar eerlijk gezegd kan het voor ons nog niet op tegen de charme van post.”

Pieter Godderie, 286e FOS Hermes Wilsele

“Bij ons wordt gsm-gebruik normaal gezien vermeden. Bij de jongere logo_FOS_Hermesgroepen nemen we de gsm sowieso af, de ouderen mogen hem in prinicipe meenemen. Maar ook daar proberen we het gsm-gebruik toch zo veel mogelijk af te houden. Ook tijdens een tocht is het niet de bedoeling om een gsm mee te nemen.”

“We zetten ook nooit iets online. We hebben meestal geen internet ter beschikking op onze kampplaats. De meesten gebruiken internet en gsm’s al meer dan genoeg tijdens het jaar, dus is het tijdens het kamp een goed moment om eens iets anders te doen.”

Pieter Nuytinck, Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo

logo_scouts_eeklo“In 2009 ging ik mee als fourier mee met het kamp van de Wouters, de 9- tot 12-jarigen. Daar hebben wij met de kookploeg elke dag een kampblog onderhouden. We hadden namelijk gelezen in de brochure van het kamphuis dat er draadloos internet voorzien was. We hebben dat op voorhand aangekondigd in het kampboekje en elke dag tot drie berichtjes per dag gepost.”

“We gaven geen compleet overzicht van de hele dag, maar concentreerden ons op de kleine verhalen. Een briefje van een van de leden, een foto van een spel, dergelijke zaken. De kinderen waren er enthousiast over, zeker omdat de ouders er ook naar verwezen in hun brieven.”

screenschot_blog_scouts_eeklo

“Op voorhand dachten we dat een vijftal ouders de site af en toe zouden bezoeken. Maar het werd al snel het meest gelezen nieuwsbericht dat ooit op onze site was verschenen. Na een tijdje begon het een beetje uit de hand te lopen: de stroom van reacties was bijna niet meer bij te houden. Dan stelden we ons wel eens vragen of het wel de bedoeling was om zo intensief bezig te zijn met bloggen op kamp. Als ouders zeiden dat hun kind al vier dagen dezelfde kleren aanhad bijvoorbeeld. Op een gewoon kamp hoeven die dat niet te weten.”

Wie graag eens experimenteert met smartphones op een tocht of dropping, kan teruggrijpen naar enkele handige tips in het MediaPediahoekje van Apestaartjaren.

(c) 2012 - Jeugdwerknet Redactie - Inne De Pooter