Foutmelding

Image resize threshold of 10 remote images has been reached. Please use fewer remote images.

Ketnet: sociale netwerksite als een ander?

Avatar_meisjeOp de vernieuwde website van Ketnet kan je sinds kort een 'Ketprofiel' aanmaken. Na toestemming van hun ouders krijgen kinderen ook toegang tot het King Size Ketprofiel, waar je onder andere vrienden kan maken. Het kan een alternatief bieden aan kinderen jonger dan dertien die op reguliere sociale netwerksites volgens de regels nog geen profiel mogen maken.

Sommigen noemen het 'de Facebook voor kinderen', maar het ene sociale netwerk is het andere niet. Geertrui Robbrecht, producent van Ketnet, legt uit waarom. "Je moet eigen inhoud aanbrengen om een sociaal netwerk bij kinderen te kunnen introduceren."

Avatar_jongen“Ketnet is geen sociale netwerksite maar een content site waar toepassingen van sociale netwerken in geïntegreerd zijn", zegt Robbrecht. "Voor ons is dat een heel belangrijk onderscheid. Op een sociale netwerksite bepaalt de community de inhoud, wij vertrekken van de sterktes van al onze sites. Kinderen verwachten dat ze kunnen kijken, spelen en doen. Nu kunnen ze met de sociale netwerk kenmerken nog meer in contact komen met Ketnet en hun eigen netwerk.”

Het initiatief van de VRT-jongerenzender is het enige in zijn soort in Vlaanderen, maar in het buitenland doken al vergelijkbare websites op. Een vergelijking met enkele bekende en minder bekende sociale netwerksites voor kinderen.

Togetherville

Togetherville_logoTogetherville is waarschijnlijk de meest bekende sociale netwerksite voor kinderen. Toch bleek het geen succes: Disney kocht de site nog over in 2011, maar het mocht niet baten. In maart van dit jaar bleek het over en out. "Het grote verschil met Ketnet is dat Togetherville een lege doos was", vindt Robbrecht. "Alle content moest uit de community komen. Dat sterkt ons in het idee dat je eigen inhoud moet aanbrengen om een sociaal netwerk bij kinderen te kunnen introduceren. Ouders kregen ook geregeld rapporten over wat hun kind uitspookte op de site. De kinderen hoefden het bestaan van deze rapporten niet te weten. Dat is ook iets waar wij ons niet achter kunnen scharen. We geloven in een open dialoog, maar niet in controle achter de schermen."

Skid-e-Kids

De makers van deze site moedigen zowel de ouders als de kinderen aan om een profiel te maken. Heel veel inhoud passeert langs menselijke handen, op de site zelf is er heel wat moderatie. Daardoor kunnen de ouders zich volgens de site meer concentreren op het communiceren in plaats van het controleren. "Bij het ketprofiel kiezen de ouders of hun kinderen de kskidekids_logoings size versie mogen hebben, maar daar stopt hun controle eigenlijk", zegt Robbrecht. "We proberen de ouders wel tools aan te reiken mochten ze er gesprekken over willen hebben met hun kind. Ketnet probeert de kinderen goed te coachen en er zijn heel wat veiligheidsmaatregelen ingebouwd. Wanneer de meeste kinderen online zijn, gebeurt er ook live moderatie."

In tegenstelling tot Skid-e-Kids, kunnen kinderen op Ketnet geen groepen of pagina's aanmaken. "We kiezen er bewust voor om ze bijvoorbeeld geen mogelijkheid te geven om groepen voor hun klas te laten maken", vertelt de producent van Ketnet. "Dan heeft iedereen van de klas namelijk een King Size Ketprofiel nodig. Het moet ook cool zijn om een gewoon Ketprofiel te hebben."

ScuttlePad

scuttlepad_logoAlle commentaren op ScuttlePad hebben een vast format. "Kinderen kunnen op Ketnet terugvallen op een aantal vaste commentaren, maar mogen ook vrij hun mening geven", vergelijkt Robbrecht. "Er is wel een lijst van verboden woorden die ze nooit openbaar kunnen maken. Zo worden commentaren die beginnen met '04' en dus mogelijk een gsm-nummer zijn, automatisch geblokkeerd."

giantHello

Sociale netwerksites voor kinderen proberen vriendschapsverzoeken zo veilig mogelijk te maken. "Als je op Ketnet je een vriend wil toevoegen, moet je zijn of haar volledige  naam gianthello_logokennen", legt Robbrecht uit. "Bovendien moet de andere dan ook je verzoek eerst accepteren voor je echt vrienden bent. Ook daar probeert Ketnet hen te helpen, door de knopjes anders te benoemen. Het kind kan in plaats van van ‘accepteren of ‘weigeren’ kiezen tussen ‘ja, ik ken jou in het echt’ of ‘nee, ik ken jou niet in het echt. Met de keuze van het jargon willen we hen doen stilstaan bij wat ze aan het doen zijn."

Op giantHello kan je enkel uitnodingen per mail versturen, bij Ketnet gaan ze zo ver niet. "Dan ga je er vanuit dat alle kinderen een mailbox hebben, en dat wilden we niet doen", verklaart de ketnetproducent. "Bovendien trek je op die manier het sturen van vriendschapsverzoeken ook uit de veilige omgeving van de site. Daar zijn heel wat tools beschikbaar zijn die kinderen beschermen tegen potentiële gevaren."

What’s what

whatswhat_logoOp deze site gaan ze nogal ver met het controleren van je identiteit. Je geeft er credit card gegevens en moet je langs alle kanten foto’s nemen met je webcam voor je een profiel kan aanmaken. De site beschikt over speciale 'gezichtstechnologie' waardoor ze kan schatten hoe oud je bent. “Dat is superrestrictief optreden”, vindt Robbrecht. “Het gaat ook om dingen waar kinderen vaak niet over beschikken. We willen de site open houden. Wij geloven meer in de combinatie van maatregelen dan pure restrictie."

"We willen sociale netwerken ook niet afschilderen als supergevaarlijk", gaat ze verder. "Het is vandaag heel gewoon en we willen hen daar ook mee in aanraking brengen. Ze moeten zich wel bewust zijn van de specifieke kenmerken van het medium, maar daar helpen we hen mee."

(c) 2012 - Jeugdwerknet Redactie - Inne De Pooter