Jongerengids informeert tieners en jongeren meer en beter

 

BRUSSEL – Sven Gatz, Vlaams minister van Jeugd, en De Ambrassade hebben op 2 oktober Jongerengids.be gelanceerd in Leuven. Jongerengids.be geeft tieners en jongeren betrouwbare informatie over thema’s die hen aanbelangen en verwijst hen door naar meer gespecialiseerde sites. 500 tieners en jongeren en 14 expert-organisaties werkten mee aan de nieuwe website om er voor te zorgen dat de inhoud zeker op maat geschreven is.


Antwoorden op heel veel vragen waar kinderen en  jongeren mee bezig zijn

“Hoe ga ik om met de ouders van mijn vrienden?”, “Kan een meisje zwanger worden tijdens haar menstruatie?”, “Is een vakantiejob in het zwart voordeliger dan job met contract?”. Jongerengids.be geeft een antwoord op deze en heel veel andere vragen waar tieners en jongeren mee bezig zijn. Jongerengids.be is een website opgedeeld in twee leeftijdscategorieën: tieners van 11 tot 15 jaar en jongeren van 16 jaar en ouder.

“Goed in je vel zitten, vrienden, internet, geld, werk, seks, wonen, leren en rechten zijn enkele van de vele thema’s die op de website aan bod komen. “Naast informatie, in vraag-antwoord-vorm, kan je op de website ook testjes afleggen en getuigenissen van jongeren lezen en delen. Leerkrachten en jeugdwerkers kunnen met de website aan de slag gaan dankzij een methodiekenbundel”, zegt Marian Michielsen van De Ambrassade.

“Kwaliteitsvolle informatie voor kinderen en jongeren is een belangrijke beleidsdoelstelling,” zegt Vlaams minister van jeugd Sven Gatz. “Zij vinden spelenderwijs hun weg in de digitale samenleving. Daarom kozen we bewust nog voor slechts één fysieke gids, en om de nieuwe Jongerengids.be vooral een digitaal pak aan te meten.”

Input van meer dan 500 tieners en jongeren en 14 expert-organisaties

Voor de totstandkoming van Jongerengids.be deed De Ambrassade beroep op meer dan 500 tieners en jongeren. In verschillende fases van het project trok De Ambrassade naar scholen om tieners en jongeren te bevragen. Hun input bepaalde mee de verschillende thema’s van Jongerengids, het grafisch bureau, de wireframes van de website en de inhoud die wordt behandeld in de verschillende thema’s.

14 organisaties namen één of meerdere thema’s van hun expertise voor hun rekening: CEBUD (Thomas More), Centra voor Leerlingenbegeleiding, Elise Goos (individuele jongere), Huishouden vzw, JOETZ vzw, Jong & Van Zin, Jong CD&V, Kinderrechtswinkel, Koning Kevin, Mediaraven, Piazza dell’ Arte, Sensoa, VDAB, Vivès vzw. Wablieft vzw deed de eindredactie en zorgde zo voor teksten op maat.

Papieren gids gaat naar alle Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse lagere scholen

Samen met de website wordt ook een nieuwe papieren Jongerengids (166.500 exemplaren) gelanceerd. Die vertrok deze week naar alle Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse lagere scholen om uit te delen aan leerlingen van de derde graad. Ook de jeugddiensten en Jongeren Adviescentra (JAC’s) kregen een pakket. Bij deze gids hoort een spel dat de leerkrachten met hun leerlingen kunnen spelen.

Jongerengids neemt inhoud van jongerenblad MAKS! van Klasse over

Door herstructureringen bij Klasse werd het jongerenblad en de jongerenwebsite MAKS! afgeschaft. De Ambrassade en Klasse gingen op zoek naar een oplossing om de waardevolle inhoud niet verloren te laten gaan.

"Klasse is heel blij dat de Ambrassade het rijke archief van Maks! overneemt, zodat die info bereikbaar blijft voor jongeren”, vertelt Hans Vanderspikken, hoofdredacteur ad interim. “In ons nieuwe multimediale project ondersteunen we vooral de leraar en de directeur, met een vernieuwd Klasse Magazine en een site op maat van iedereen die in onderwijs geïnteresseerd is. Ons uiteindelijke doel? Dat élke leerling daar beter van wordt. Blijven samenwerken met de Ambrassade vinden we dan ook evident."


Het jongerengids promofilmpje al gezien? Deel het op je site of Facebookpagina!

Check ook www.facebook.com/jongerengids.