Jongeren in de huid van politici op KRAS

Het Vlaams parlement, de Kamer en de Senaat worden op 4 mei volledig ingenomen door jongeren uit de derde graad secundair onderwijs van over heel Vlaanderen. Kras is een project van Globelink. Ze staan klaar om hun eigen krasse meningen over Klimaat met vuur te verdedigen tegenover politici en experts.

Overstromingen, krekelplagen, natte zomers, KRAShete lentes, windmolens en zonnepanelen. We lezen er elke dag wel iets over in de krant. De opwarming van de aarde is een feit, het klimaat verandert. Maar hoe gaan we hier mee om? Doen we gewoon verder? Nieuwe technieken zullen ons wel behoeden voor rampspoed? Of moeten we allemaal soberder gaan leven? Op deze en nog veel meer vragen rond klimaat willen de jongeren een antwoord. Daarom gaan ze in discussie met elkaar en met experts tijdens de overkoepelende slotzitting in Brussel. Namen op de aanwezigheidslijst zijn o.a. Karin Temmermans (sp.a), Piet De Bruyn (N-VA), Khadija Zamouri (Open VLD), Karin Brouwers (CD&V), Kristof Calvo (Groen), Rita De Bont (Vlaams Belang), ...

In functie van het rollenspel KRAS voerden jongeren een jaar lang scherpe discussies over het thema 'Klimaat'. Nadat ze lokale politici en experts onder handen namen, komen zij tijdens de Overkoepelende Slotzitting hun ongezouten mening in de democratische halfronden verkondigen. In dit projectjaar hebben de jongeren een gefundeerde en genuanceerde mening gevormd over thema's als vrije markt versus transitie, klimaat en welvaart, klimaatvluchtelingen, duurzaam voedsel, transport en energieverbruik, de druk van de stijgende wereldbevolking en de 'sustainble new deal'.

Op vrijdag 4 mei forumuleren de jongeren in de voor- en namiddag formuleren tijdens verschillende commissievergaderingen hun voorstellen om de
klimaatsopwarming tegen te gaan. Deze voorstellen worden tijdens de plenaire stemming om 16u gestemd. 's Middag wordt het Warandepark een creatief ingeklede verzamelplaats voor de hongerige debatjongeren.

Dagverloop 4 mei 2011

  • 09u30: plenaire opening van de dag
  • 10u: commissievergaderingen
  • 12u: middagmoment (Warandepark)
  • 13u30: gemengde commissievergaderingen
  • 14u45: rondetafelgesprekken in voormiddagcommissies
  • 16u: plenaire stemming in de halfronden
  • 17u: afsluitende receptie

Op http://kras.globelink.be vind je meer informatie over het project KRAS en een verslag met foto's van de slotzitting van vorig jaar.