Halal op kamp, is dat wel koosjer?

Iedereen eet graag frietjes, maar spaghetti bolognaise ziet er niet voor elk kind hetzelfde uit. Terwijl we in spanning afwachten wie zich kampkok 2012 mag noemen, zoomen we even in op de uitdaging van vele kookploegen: een gerecht maken op maat van elk kind. Jeugdwerknet sprokkelde tips bij Fatima Marzouki, Marokkaanse chef-kok en dook in de potten met ervaringsdeskundigen op het terrein: de kookploeg van Chiro Dolfijn. “Koken voor een vegetariër is moeilijker dan voor een moslim.”

Fatima_MarzoukiFatima Marzouki is chef-kok bij El Warda en begeleidde onlangs met Wout Bru enkele jonge kookbeloftes in Junior Masterchef. Aangezien ze zelf moslim is, bereidt ze al haar gerechten koosjer of halal. “Moslims mogen alles wat koosjer is ook eten, de Joden hanteren strengere regels”, legt ze uit. “Koosjer of halal betekent dat je het vlees ritueel slacht: met een mes, en al het bloed moet het lichaam hebben verlaten. Het vlees is halal vanaf het moment dat je het op kan eten. Varkensvlees en alcohol zijn niet halal, omdat het in de Koran staat.”

Pendelen tussen Limburg en Antwerpen

Chiro Dolfijn uit Antwerpen telt meer dan de helft moslimkinderen, daarom koken ze standaard voor iedereen halal. “In onze buurt wonen veel moslims, en geloof mag geen hindernis zijn om naar de Chiro te gaan”, vertelt Tom Vervoort. Hij gaat dit jaar voor de derde keer mee als kookouder. “Ouders vragen daar ook naar bij de inschrijvingen. Als je die doelgroep wilt bereiken, is het een kleine moeite.”

Wie rekening moet houden met moslims, raadt Marzouki aan om naar een islamitische slagerij te gaan voor ze op kamp vertrekken. “Je koopt al je vlees dat je nodig hebt daar. Voor vis, groenten en ander voedsel maakt het niet uit.” Dat zoiets niet altijd makkelijk is, bewijst de getuigenis van Vervoort. “Dit jaar gaan we naar Genk, en daar zijn geen islamitische slagers in de buurt. We hebben niet zo veel koelcapaciteit, dus moet iemand twee of drie keer over en weer naar Antwerpen om halal vlees te kopen. Andere voedingswaren halen we gewoon bij Colruyt of Aldi.”

Automatisme kweken

Volgens de Marokkaanse chef-kok moet je goed opletten als je bijvoorbeeld twee versies van spaghetti bolognaise maakt. “Je mag de twee op geen enkele manier vermengen”, legt ze uit. “Je moet voor beide gerechten andere werkplanken gebruiken, een ander mes, een andere pollepel,… Dat is eigenlijk Kookploeg_Chiro_Dolfijnwat veel mensen verkeerd doen. Als je toch hetzelfde materiaal wil gebruiken, moet je alles goed afwassen. Wij zijn niet zo streng als de Joden, die in elke keuken de melkproducten en vleesproducten apart willen houden.”

Bij Chiro Dolfijn is het ondertussen al een gewoonte. “Met minder moslims in de groep zouden we waarschijnlijk voor hen apart koken, maar nu eet iedereen halal. We koken ook apart voor kinderen met allergieën of vegetariërs. Volgens mij is het moeilijker om je aan te passen aan een vegetariër dan aan iemand die halal eet. Toch kweek je met een beetje logisch verstand snel een automatisme. Zo kan je geen groenteburgers klaarmaken in een pan waar je net vlees hebt gebakken, maar andersom kan het wel. Je moet er gewoon even bij stilstaan.”

“Eén menu is onmogelijk”

Marzouki maakt graag gerechten die toegankelijk zijn voor iedereen. “Normaal gezien gebruik ik bouillonblokjes die halal zijn. Anders kies ik voor vegetarische bouillon, dat is voor iedereen oké: moslims, vegetariërs en veganisten. Voor spaghetti bolognaise zou ik dan tofu-gehakt kopen.” Volgens de kookouder van Chiro Dolfijn is het tegenwoordig onmogelijk om één kampmenu te maken voor iedereen. “Je moet jeChiro_Dolfijn altijd aanpassen aan verschillende behoeftes. Daarom vraag je best op voorhand aan de leiding met welke voorkeuren je rekening moet houden.”

“Om het vertrouwen van de jeugd te winnen, kan je de verpakking laten staan”, adviseert Marzouki. Volgens Vervoort zouden de leden van Chiro Dolfijn twee soorten vlees ook niet leuk vinden. “Als we twee soorten boterhammenworst zouden geven, kunnen ze zich vergissen. De smaak is toch bijna hetzelfde, enkel de kruiding is anders. De jongeren die geen moslims zijn, staan er ook niet bij stil.”

Begin het al te kriebelen? Check dan zeker het recept van Fatima Marzouki dat we toevoegden aan de kookdatabank.

(c) 2012 - Jeugdwerknet Redactie - Inne De Pooter