Dossier: Jongeren en Armoede (7) – Rode Kruis

Welk kind gaat er niet graag op vakantie? Om financiële of familiale redenen is dit voor vele ouders vaak onmogelijk. Rode Kruis-Vlaanderen organiseert daarom elk jaar vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen. We gingen een kijkje nemen in Geel waar één van de zomerkampen plaatsvindt.

 

Midden in de Belse Bossen voert een zandweggetje naar het kampterrein van de Kruiskwacht. Gedurende 6  dagen verblijven hier ongeveer 42 kinderen uit maatschappelijk kwetsbare  gezinnen. Ze worden er begeleid door 12 monitoren, 2 hoofdmonitoren en 5 logistiekers. Hoofddoel: Samen een onvergetelijke zomervakantie beleven. Midden in een spel staat hoofdmonitor Mathias Verbeke ons te woord.

 “Voor de kinderen is zo’n kamp altijd wat wennen, maar na een paar dagen zijn ze volledig vertrouwd met hun omgeving, de monitoren en andere kinderen. Wij focussen heel erg op dat vertrouwensaspect. “

Aandacht is het voornaamste

“We willen de kinderen op de eerste plaats alle aandacht schenken. Die moeten ze thuis reeds te vaak ontberen. Via allerlei spelactiviteiten kunnen ze hun problemen even vergeten.

De kinderen zijn tussen de 7 en 12 jaar en worden opgedeeld in vier groepen per leeftijdscategorie. De begeleiding is erg intens. Per drie kinderen wordt er namelijk een monitor voorzien. Dat kan veel lijken, maar door de achtergrond van de kinderen is dit broodnodig. Je moet voorzien zijn op de meest uiteenlopende situaties.

Tijdens het verloop van een kamp hoor je ook geleidelijk de schrijnende verhalen van de kinderen. Die zijn vaak heel confronterend en neem je later mee naar huis. Op dit kamp is er bijvoorbeeld een kindje uit een gezin dat verblijft in een opvangcentrum voor asielzoekers. Zij is nog niet zo lang geleden in België aangekomen en gaat al meteen mee op kamp. In je achterhoofd besef je dat ze binnenkort terug in de gespannen gezinssituatie van een vluchtelingencentrum zal leven.

Ik ervaar evenwel een enorme dankbaarheid bij de kinderen en haal daardoor erg veel voldoening uit het begeleiden van de vakantiekampen.”

Een druppel op een hete plaat

Hoe gebeurt de selectie? “De lokale Rode Kruisafdelingen gaan langs bij lokale OCMW’s, thuisbegeleidingsdiensten en scholen of ze kennen de kwetsbare gezinnen reeds door hun jarenlange ervaring. Er wordt gekeken naar situaties waar voor kinderen de hoogste nood heerst. De lokale afdelingen begeleiden ook de ouders bij het inschrijven, het vertrek en de aankomst van het kamp en het vervoer van de kinderen. De ouders betalen slechts 25€ om hun kind op kamp te laten gaan. Het blijft natuurlijk een druppel op een hete plaat.“

Valt het afscheid na zo’n kamp zwaar? “Zowel voor de kinderen als monitoren valt afscheid nemen niet makkelijk. De kinderen kennen elkaar enkel van het kamp. Ze zijn wel blij dat ze kunnen terugkeren naar hun ouders maar weten dat daarmee ook de problemen zullen weerkeren. Vaak komen de kinderen elkaar het jaar erop wel terug tegen op een ander kamp. Ook voor mezelf is het leuk om zo hun evolutie te volgen.”

(c) 2010 - VER-kijker - David Tampère

 

Wil jij ook als monitor een vakantiekamp begeleiden?

Rode Kruis-Vlaanderen is steeds op zoek naar vrijwilligers.

Meer info:

Rode Kruis-Vlaanderen

Vzw Rodekruisvakanties
Motstraat 40
2800 Mechelen

015/44 35 11
Fax 015 44 36 93

rodekruisvakanties@rodekruis.be


Dossier 'Jongeren en Armoede' is een project van VER-kijker in het kader van het Europees jaar ter bestrijding van de Armoede. Iedere maand belichten we een initiatief in het Vlaamse Jeugdwerk dat met deze thematiek omgaat.