Decibelnormen (3): haalbaar voor jeugdhuizen?

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen kon niet achterblijven met informatie over het gevoelige decibelthema. In haar magazine van februari wijdde de organisatie dan ook een groot dossier aan: ‘Geen jeugdhuis zonder muziek’. Volgens directeur van Formaat Tom Willox was er in de sector zeker nood aan een dergelijk initiatief. “Het dossier is zeer veel gelezen. De nieuwe normen hebben dan ook een impact op elke jeugdwerking die met muziek in aanraking komt.”

TomWillox“We moesten de technische informatie over de nieuwe geluidsnormen zo snel mogelijk in een praktisch overzicht gieten”, zegt Willox. “Er was veel vraag naar, omdat elke jeugdwerking in Vlaanderen met muziek ermee te maken heeft. We merken tijdens de provinciale infomomenten die we momenteel organiseren, dat het thema erg leeft. We hebben hiermee al zeker driehonderd jongeren bereikt.”

Formaat was bij het compromis over de normen betrokken, maar kreeg haar zitje aan de onderhandelingstafel zeker niet cadeau. “We moesten veel moeite doen om een rol van betekenis te spelen”, beaamt de directeur van Formaat. “We hebben toch drie belangrijke eisen kunnen doordrukken. We zorgden ervoor dat er geen extra vergunningsplicht is gekomen, zodat de jeugdhuizen die zware administratie niet moeten doorspartelen. Ook had de minister afgesproken ze de jeugdhuizen zou ondersteunen met knowhow en de nodige investeringen, maar daar is ze helaas onlangs van afgestapt. Ze geeft wel nog geld aan de gemeentebesturen voor de verplichte geluidsmeter  die de jeugdhuizen moeten hebben, maar veel te weinig. Een ontleendienst is geen optie, want de jeugdhuizen hebben die toestellen permanent nodig. Ze zullen ze dus zelf moeten aankopen, wat een hele grote hap uit hun budget betekent. Als laatste boekten we vooruitgang op vlak van een totaal gehoorbeleid, maar er blijven toch gemiste kansen. Een grotere terugbetaling van op maat gemaakte oordopjes zou bijvoorbeeld meer jongeren de kans geven dit soort oordoppen aan te schaffen.”

Iets muzikaals organiseren nu legaallogo_Formaat

“We proberen nog altijd om te praten, maar de minister heeft er precies niet veel zin in”, klinkt het teleurgesteld. “Daarom spreken we nu lokale gemeentebesturen aan. “Daarom moeten de jeugdhuizen hun vragen richten aan de lokale besturen. Misschien is er een en ander mogelijk met het oog op de komende  gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden tot samenaankoop van geluidsmeters.”

Een ander gevolg van de nieuwe normen is het legale aspect. “Vroeger opereerden jeugdhuizen door de verouderde wetgeving eigenlijk illegaal”, legt Willox uit. “Daarom voerden men toen een gedoogbeleid, men zag het door de vingers. De nieuwe regeling geeft nu dus wel rechtszekerheid voor wie concerten en fuiven wil organiseren.””

Jongeren beseffen gevaren

De reactie van de jeugdhuizen op het lobbywerk van Formaat  is volgens Willox overwegend positief. “Zij begrijpen ook wel dat wij tussen twee vuren zaten. Enerzijds de publieke opinie die stillere en veiligere muziek wil, en anderzijds de jongeren die hier niet op willen toegeven. Zeker in bepaalde subculturen zoals hardcore en punk ligt het thema gevoelig."

"Langs de andere kant zijn er steeds meer jongeren die uit eigen initiatief oordoppen dragen, dus ze beseffen wel de gevaren", vindt Willox. "We proberen met iedereen veel te babbelen en goed uit te leggen waar het om draait. Ik denk dat de minister wel een groter draagvlak zou creëren met bijkomende initiatieven als die grotere terugbetaling van op maat gemaakte oordoppen en tegemoetkoming aan de organisatoren voor aankoop van meters.”

Reactie Jeugdhuis Okapi

De jeugdhuizen zelf konden uiteraard ook niet achterblijven met een reactie. Kristof Cowie van Jeugdhuis Okapi uit Lokeren denkt dat het minder interessant wordt om optredens te organiseren. “Voor veel bands zal het wennen zijn.”

Jeugdhuis OkapiCowie is niet per se tegen de decibelnorm, maar ze moet volgens hem wel correct en realistisch zijn. "Je kan misschien mits aanpassingen nog steeds optredens organiseren, maar het wordt toch veel moeilijker. Het kostenplaatje is zeer hoog, en ik vrees dat jonge opkomende bands nog minder kansen gaan krijgen om podiumervaring op te doen in jeugdhuizen en café’s.”

Meer decibels niet sowieso meer plezier

Cowie vindt niet dat meer decibels sowieso ook meer plezier betekenen. "Je moet de juiste balans vinden zodat de bezoekers nog met elkaar kunnen communiceren maar dat het toch op een niveau staat zodat er voldoende sfeer kan zijn.”

Het wordt volgens de Lokeraar wel minder interessant om nog een optreden te organiseren. "De kosten zullen hoog zijn en je moet dan nog kijken dat de bands zich aan de norm houden. Veel bands spelen graag luid, omdat ze dan in hun element geraken, voor hen zal het even wennen zijn.”

"Toch mag je het probleem van gehoorschade bij onze jeugd niet onderschatten", voegt Cowie eraan toe. "Met doet aan preventie door gratis oordopjes te voorzien, maar men zou beter de aankoop van op maat gemaakte oortjes subsidiëren. Deze kosten nu tussen de 140 en 250 euro minimum, maar kunnen het gehoor wel goed beschermen. Ik raad dit iedereen aan. Ik heb er zelf ook gekocht en bij feestjes draag ik deze regelmatig.”

Over enkele uren in deel 4: de beleidsmakers

(c) 2012 - Jeugdwerknet Redactie - Inne De Pooter