Decibelnormen (1): bescherming of kwelling?

De veelbesproken decibelnorm deed begin dit jaar haar intrede. Minister van Cultuur Joke Schauvliege moest wel knokken om haar initiatief te realiseren. Als je graag een gefundeerde mening wil vormen over de decibelkwestie, zijn er in elk geval genoeg bronnen voorhanden. In deze vijfdelige reeks willen wij graag zo veel mogelijk partijen aan het woord laten: iemand met tinnitus, WUK?, de jeugdhuizen, de beleidsmakers en de muzieksector. Vandaag en morgen op Jeugdwerknet.be.


In het kort:

De minister creëerde drie oordoppencategorieën, met elk hun eigen normen en regels. De drie limieten zijn 85, 95 en 100 decibel. Hoe meer geluid je produceert, hoe meer regels waar je rekening mee moet houden.

Het overleg begon al in 2009, toen de muzieksector zich verenigde om met de overheid de discussie aan te gaan. In december 2011 bereikten de betrokken partijen een compromis, dat in januari 2012 officieel werd. De administratie moet in september rond zijn, vanaf januari van volgend jaar zullen de regels afdwingbaar zijn.

Foto: bron

In het lang:

Als jongerenwerker kan je voor details over de decibelnorm onder andere bij Formaat terecht. Deze organisatie die jeugdhuizen ondersteunt, besteedde er in februari een heel dossier aan in hun magazine. Daar lees je onder andere wat de deelname van de muzieksector aan de onderhandelingstafel heeft teweeggebracht in het uiteindelijke compromis. Je vindt er ook een praktisch overzicht over wat je als jeugdwerker precies hoeft te doen.

Ook op andere plaatsen vind je interessante bijdragen aan de discussie. De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering. Zij proberen beleidsbeslissingen jeugdvriendelijker te maken. Ook andere organisaties zoals Poppunt, Fuifpunt en vele anderen proberen hun leden alle nodige informatie mee te geven.

De minister zelf en haar kabinet delen de informatie over de onderhandelingen uitgebreid mee op internet. Je vindt er het voorbereidende traject, veelgestelde vragen en informatie over infosessies. 

Straks in deel 2: getuigenis over tinnitus en de campagne van WUK?

(c) - 2012 - Jeugdwerknet Redactie - Inne De Pooter