Bouw jij mee aan de toekomst?

Eline Crauwels (23 jaar) uit Antwerpen trok vorige zomer met Bouworde vzw voor een tweetal weken naar het kleine bergdorpje Tamri in Marokko. Daar hielp ze tijdens een bouwkamp mee aan de opbouw van kleine schoollokalen voor de plaatselijke jeugd.

 

Bouwkamp Tamri“Ik speelde reeds een aantal jaren met de idee om aan een bouwkamp deel te nemen. Vorig jaar durfde ik eindelijk de stap te zetten en het werd een fantastische ervaring. We hadden allen één gezamenlijk doel. Het bouwen van een school voor de kinderen van het bergdorpje die anders te ver moeten wandelen. Analfabetisme komt nog erg veel voor in Marokko. Daarom bestond dit project niet enkel uit bouwen, maar bood het ook een grote hulp aan het ganse dorp. Tijdens ons verblijf construeerden we het dak van de school. Daarbij werden we bijgestaan door de mensen van de streek.”

Hard labeur?


Hoe zag een normale werkdag eruit? " 's Morgens trokken we naar de werf waar we vooral beton maakten en zand en stenen versleepten. Tijdens de middag werd het eten bereid door de mensen waarbij we verbleven. Daarna volgde een lange siësta, wegens te hoge temperaturen om te werken, die we nuttig gebruikten om onszelf en onze kleren te wassen in het nabijgelegen meer.

‘s Namiddags hervatten we dan hetzelfde werk. Vaak bleef er ook iemand thuis om het eten mee te maken met de vrouwen of om met de kinderen te spelen. Normaal werk je vijf dagen en heb je daarna vrijaf tijdens het weekend. Wij hadden echter al onze verlofdagen opgespaard. Daardoor hebben we op het einde van onze reis nog wat rondgetrokken naar de grote steden. “

Op pad met de lokale bevolking


Eline bewaart mooie herinneringen aan de dorpsbewoners van Tamri. “De bevolking was dankbaar en wilde erg veel laten zien. Zo gidsten ze ons door het dorp en toonden wat er tijdens vorige bouwkampen was gerealiseerd. Er werd Frans gesproken met diegenen die dat konden en dat werd verder vertaald naar het Arabisch/berbers. De kinderen konden zelfs Nederlandstalige liedjes zingen door al het bezoek dat ze kregen van Bouworde vzw! Er was een hechte band en op de laatste dag kwamen er nog heel veel mensen ons helpen.”

Ze vindt het alvast goed dat jongeren in contact komen met hulpbehoevende mensen. “De confrontatie met de plaatselijke bevolking was soms hard, maar leerrijk. De omstandigheden zijn zo anders, niet alleen qua klimaat en cultuur, maar ook de armoede. We leefden te midden van mensen die gelukkig zijn zonder al het materialisme waarmee wij opgroeien. Ze leven in eenvoud omringd door hun familie.”

Gewoon doen!

Voor de toekomstige deelnemers heeft Eline slechts één raad: “Gewoon doen! Het wordt een prachtige tijd, nuttig en amusementsvol. Op het kamp leef je heel intens met elkaar samen. Informeer je wel goed op voorhand over het project, het klimaat en de plaatselijke omstandigheden. Zelf zou ik als ik kon meteen terug vertrekken.”

(c) 2010 - VER-kijker - David Tampère

Wil je ook deelnemen aan een bouwkamp?

  • Op 20 februari stelt Bouworde vzw in Leuven haar uitgebreid aanbod aan bouwkampen aan je voor. 
  • Op de landenmarkt is er plaats voor een praatje met kenners en ervaringsdeskundigen. Je krijgt voorrang op je inschrijving indien je hier aanwezig bent. Online inschrijven voor een bouwkamp kan ook vanaf 21 februari.
  • Dit jaar zijn er eveneens aparte bouwkampen voor jongeren tussen 15 en 17 jaar. Op de Startdag van zaterdag 27 februari in Leuven kom jij en je ouders alles te weten over het kampaanbod en de combinatie van een groepsreis en vrijwilligerswerk. Ook voor deze bouwkampen is online inschrijven mogelijk vanaf 28 februari.

Meer info: www.bouworde.be